Kada se spoji znanje, umeće, postojeći resursi i želja da se pomogne stanovništvu, dobijamo Bike Delivery Service – besplatnu dostavu hrane i lekova u vreme pandemije korona virusa. Kreatori ideje su članovi organizacije „Mlada aktivna Gračanica“ – Miloš Savić, Ivan Krstić, Petar Đorđević, uz podršku Nemanje Popovića i mentorstvo Marka Culjaja (Mark Culaj). Njihova ideja osvojila je treće mesto na takmičenju „Hakujmo krizu na Kosovu“, u konkurenciji od 40 ideja, dok je kao najbolja proglašena u kategoriji ekonomije i budućnosti poslovanja.

“Konkretno rešenje koje će biti održivo i pristupačno svima,” to su želeli idejom da postignu kaže u pisanoj izjavi za Alternativnu, predsednik MAG, Petar Đorđević.

“Nije nam imalo smisla da se pomaže samo starijima, već smo želeli da budemo otvoreni za sve i da omogućimo da što više ljudi ostane kod kuće, čime ćemo da usporimo širenje virusa,” ističe.

Potrepštine građani mogu da naruče putem platforme http://bike-ds.store/, koja je funkcionalna, a na čijem razvoju se, kako dodaje Đorđević, i dalje radi. Takođe, to mogu učiniti i na dostupne brojeve telefona. Najbrži dostavljač, adekvatno zaštićen, proizvodne dostavlja na kućnu adresu potražioca i to biciklom.

“Prošle godine smo dobili 22 bicikla od EU i GIZ-a za promociju biciklističkog turizma. Kako turizam neće funkcionisati u narednom periodu, želeli smo da iskoristimo bicikle koje imamo na najbolji mogući način,” objašnjava Đorđević i dodaje:

“Na ovaj način brinemo i o životnoj sredini.”

Brinu o potrebama građana, životnoj sredini, ali i o lokalnim proizvođačima i preduzetnicima, budući da se i oni, dodaje Đorđević, suočavaju sa problemom da plasiraju svoje proizvode:

“Želeli smo da im pomognemo da to urade preko nas na brži, efikasaniji i lakši način.”

Bike Delivery Services trenutno funkcioniše na teritoriji opštine Gračanica, te u većini mesta postoji dobavljač koji može da uradi dostavu. Ipak:

“Plan nam je da se proširimo na celo Kosovo i Metohiju, tako što ćemo imati dostavljače u različitim mestima.”

Svi volonteri koji žele da se priključe akciji i učestvuju u dostavi proizvoda mogu da se jave putem mail-a: bikedeliveryservice038@gmail.com ili putem Fejsbuk i Instagram stranice Bike Delivery Service.

Isto tako ohrabrujemo i proizvođače, preduzetnike, restorane, markete i sve one koji žele da plasiraju svoje proizvode preko nas, da nam se jave,” poruka je predsednika MAG-a.

Ideja je, dodaje Đorđević, već probudila interesovanje među ljudima:

“Trenutno imamo kapacitete za manje dostave, a nagradom koju smo dobili ćemo kupiti prikolice za bicikl koje ćemo koristiti za veće dostave.”

Na pitanje kakvu poruku žele da pošalju ovom akcijom, Đorđević kaže:

“Želeli smo da uvedemo inovativnost, da olakšamo ove dane i proizvođačima i korisnicima, i da smanjimo širenje virusa”.

Imao je poruku i za same građane:

“Da razmisle kako mogu pametno da doprinesu da prebrodimo ovu situaciju, bez panike, ali uz dobro planiranje i kreativnost. Nama to dobro ide, kontaktirajte nas!”

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *