Druženje, stvarni, srećniji život, ljubav prema muzici – to je, u nekoliko reči, bila Kosovska Mitrovica osamdesetih godina, nekada jedan, danas podeljen grad – svedoče članovi nekadašnjeg mitrovičkog Big Benda, jednog od šest u tadašnjoj Jugoslaviji. Bio je multietničkog sastava, činili su ga Albanci, Srbi, Bošnjaci – “amateri koji su zvučali kao profesionalci”. Vežbali su svakodnevno, a svirali desetak godina. Priču o “prošlom životu”, generaciji koja je govorila istim jezikom – muzikom i za koju nisu postojale podele u jednočasovni dokumentarni film pod nazivom “Zvučni mostovi Kosova” (Sound Bridges of Kosovo) pretvorio je reditelj Birolj Urkan (Birol Urcan).

Foto: Projekcija u Akvarijusu

“Bilo je neverovatno iskustvo slušati sve njih i sve njihove priče,” kaže autor nakon projekcije održane u Privatnom kulturnom centru Akvarijus.

Za članove Big Benda Mitrovica kaže da su maestralni muzičari, sa velikim srcem, te mu je i realizacija filma bila “lak posao”.

“Za mene je ovo neverovatno iskustvo ne kao za režisera, već kao za čoveka. Režirao sam dosta filmova, ali je ovaj u tom smislu poseban,” dodaje.

Neponovljivi entuzijazam

Kada bi mi oduzeli ove uspomene, sa mnom bi bilo gotovo, ovako otprilike zvuči rečenica koju je u dokumentarcu izgovorio jedan od najpoznatijih mitrovičkih muzičara, Petar Pera Rakić koji je prvi inicirao osnivanje Big Benda – 1979.

Svoje emocije, a ni suze, nije krio ni nakon projekcije u Akvarijusu.

 “Taj entuzijazam ja ne verujem da ću više da doživim – možda ćete vi,” bio je komentar Rakića.

“Samo da vam kažem jedno – neka vam ovo bude škola za neke stvari,” dodao je i nastavio:

“Sve što treba da pamtite je ljubav i onda ćete sve probleme da rešite.”

Pored Rakića, o nastanku i uspehu Big Benda, u filmu, svedoče još i Šefćet Hodža (nekada član Vatrenog poljupca i Divljih jagoda), Ljuan Hajra, Gazmend Mustafa, Isko Murić, Urim Koši, Nebojša Avramović, Neško Ilić.

Multietnički muzički sastav prestao je da postoji početkom devedesetih godina.

“Nama je politika razbila Big Bend. Samo su prestali da dolaze na probe,” govori Neško Ilić u filmu.

Foto: Članovi Big Bend Mitrovica (Fotografija je preuzeta sa platforme Crno-Beli svet)

Gledaoci iz više zemalja prisustvovali projekciji filma

Projekciji su prisustvovali gosti iz više evropskih zemalja – Italije, Slovenije, Poljske, Grčke, Crne Gore i sa Kipra – koji su prethodnih nekoliko dana boravili u Kosovskoj Mitrovici, u okviru projekta Evropske unije “All IN”. Domaćin im je bila nevladina organizacija Domovik koja je, zajedno sa Akvarijusom, organizovala prikazivanje filma, kao i koncert Proximity mine (Mitrovica Rock School) koji je usledio nakon filma.

A kako su oni koji su prvi put na Kosovu doživeli film?

“Uspeli ste da nas dirnete, i želeo bih da vam čestitam na tome,” utisak je gosta iz Grčke, Lefterisa Topaloglua (Lefteris Topaloglou).

Smatra da bi film mogao da posluži kao osnova za ponovno uspostavljanje “nečeg multinacionalnog” što bi, smatra, inspirisalo buduće novije generacije na Kosovu.

Dokumentarni film “Zvučni mostovi Kosova” snimljen je u junu 2015, uz podršku UNMIK-a. Za sada još uvek nije dostupan na Internetu.

Ovo nije jedini film snimljen o Mitrovica Big Bend-u. Prošle godine objavljen je dokumentarac na istu temu, autorke, novinarke Sanje Sovrlić u okviru projekta “Stvarni ljudi, stvarna rešenja”, koji je realizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine i BIRN Kosovo, a finansirala Evropska unija. Dokumentarac je dostupan OVDE.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *