Fotografije: Sunčica Andrejević

Vozeći svoje dvotočkaše, nekoliko desetina građana obeležilo je danas u Kosovskoj Mitrovici Međunarodni dan bez automobila (22. septembar). Među učesnicima našli su se naši sugrađani različite starosne dobi, od onih najmlađih do onih u zrelijim godinama. Ipak, većinu su činili omladinci. Svi skupa, u koloni, svoju rutu započeli su na popularnoj ploči Tehničke škole, nastavili duž glavne mitrovičke ulice i pešačke zone, a završili nedaleko od glavnog mosta na Ibru.

U kompletnoj biciklističkoj opremi i na svom dvotočkašu, među građanima, našao se Lazar Gvozdenović iz Zvečana. Biciklizmom se bavi 7-8 godina u, kako kaže, prekidima, jer zimi ne vozi.

Odazvao se obeležavanju Dana bez automobila jer mu je cilj da, kako navodi, što više ljudi počne da se bavi biciklizmom.

Nedostatak biciklističke staze – glavni problem

O problemu sa kojima se suočavaju biciklisti kaže:

„Nemamo biciklističke staze, kao što imaju ostali gradovi u Srbiji. Bukvalno, vozači automobila ne gledaju na bicikliste, kao da ne postojimo. To su najveće prepreke i zbog toga vozimo u prirodi, a ne po gradu.“

Mesta u kojima Lazar obično vozi bicikl su Mokra Gora, Berim, drumski put ka Novom Pazaru, kao i okolina Zvečana.

Šesnaestogodišnja Jovana Miletić, inače učenica Medicinske škole bicikl vozi od svoje desete godine.

Poput Lazara, i ona smatra da je nedostatak biciklističkih staza glavni problem sa kojima se suočavaju biciklisti na Severu KiM-a.

„Nemamo odgovarajuće biciklističke staze gde bi mogli da vozimo biciklu i ostala vozila koja nisu na motorni pogon i ta mesta koja imamo su, uglavnom, zagađena, jer su u blizini njih divlje deponije,“ navodi Jovana.

Obeležavanje Dana bez automobila učešćem su podržali i članovi biciklističkog udruženja “Točak” iz Kosovske Mitrovice.

Da se podigne svest o očuvanju životne sredine

Marina Jakovljević ispred organizacije Domovik koja je i organizator današnje aktivnosti navodi:

„Ovom prilikom smo se okupili kako bismo obeleželi Dan bez automobila i ujedno ukazali našim građanima na važnost da bar jedan dan posvetimo našem zdravlju i zaštiti životne sredine.“

„Mi, kao organizacija, radimo na tome da što više ukažemo na značaj zaštite naše okoline, jer na taj način utičemo i na naše zdravlje,“ dodaje.

Obeležavanje Dana bez automobila inicirala je neformalna grupa mladih „Udruženi mladi – Um za decu“ u sklopu projekta Voice that counts – Children and Youth participation in decision-making process koji organizacija Domovik i Organizacija za demokratizaciju društva realizuju uz podršku CBM (Community Building Mitrovica), PAX-a i UN-Habitat-a.

U nastavku pogledajte fotografije koje smo danas zabeležili.

IMG_7137
IMG_7235
IMG_7161
IMG_7146
IMG_7250
IMG_7171
IMG_7149
IMG_7257
IMG_7208
IMG_7248
IMG_7175
IMG_7220
IMG_7197

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *