Foto: Studenti u razgovoru sa rukovodiocem Univerzitetske biblioteke Zoranom Vukadinovićem/ Alternativna

Univerzitetska biblioteka u Kosovskoj Mitrovici poklonila je oko stotinak primeraka knjiga Srpskom kulturnom centru u Prištini, a u okviru humanitarne akcije koju su studenti na katedri za psihologiju Filozofskog fakulteta pokrenuli početkom marta. Sedmoro vrednih i plemenitih studenata četvrte godine već treći mesec sakuplja knjige kako bi pomogli obnovu biblioteke SKC-a. Do sada su prikupili oko 400-450 knjiga. Međutim, na toj brojci se ne zaustavljaju.

“Akcija je trebalo da se završi do sredine aprila. Ipak, zbog velikog interesovanja ljudi, mi smo akciju produžili do kraja maja,” objašnjava u izjavi za Alternativnu studentkinja Marija Mitić.

“Odziv je odličan. Ljudi nam izlaze u susret i doniraju knjige. To su, uglavnom, studenti i obični građani,” dodaje.

Foto: Studenti odnose pakete knjiga/Alternativna

A poslednja u nizu onih koji su podržali studente i pomogli njihovu akciju je biblioteka Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Na ideju o donaciji došla je zaposlena u biblioteci – knjižničar Svetlana Lekić.

“Za akciju sam saznala na vašoj stranici. Budući da mi imamo knjige koje su nam višak, u saradnji sa našim upravnikom i, pre svega, rektorom bez kojeg se ništa ne može realizovati, došla sam na ideju da bi bilo lepo da im pomognemo i poklonimo knjige,” kaže Lekićeva u kratkoj izjavi za naš portal.

Rukovodilac Univerzitetske biblioteke i viši bibliotekar, Zoran Vukadinović, rado je prihvatio predlog svoje koleginice.

“Odvojili smo knjige koje smo mogli i želeli, a u vezi su sa kulturom Srba na Kosovu i Metohiji. To su, pre svega, knjige nobelovaca. Mi smo te knjige dobili od redakcije Novosti i srećom da su brojni naslovi došli u više primeraka, te smo mogli da ih odvojimo za Kulturni centar,” kaže on.

“Naravno, tu su knjige i naših profesora sa 10 fakulteta. Izdvajili smo i Hilandarski zbornik, Kosovsko-metohijski zbornik, Vardarski zbornik, ali i nekoliko serijskih publikacija, narod ih zove časopisi – da se vidi šta su sve to naši naučnici u Prištini radili,” dodaje Vukadinović, koji je davnih osamdesetih bio profesor u Gimnaziji u Prištini.

Prodaja limunade za kraj

Pred studentima humanitarcima je još jedna aktivnost u okviru akcije – prodaja limunade.

Planirano je da se organizuje za dve nedelje, u centru Kosovske Mitrovice. Od prikupljenog novca će, kako nam objašnjavaju, ili kupiti knjige ili dati novac za kupovinu polica za biblioteku.

Dođite, kupite, popijte limunadu ili poklonite knjigu. Pomozimo mladim humanim ljudima u njihovoj misiji!

Pročitajte još:

Studenti psihologije u akciji pomoći Srpskom kulturnom centru u Prištini

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *