Bezimeni – izložba mladih vajara sa Kosova i Metohije biće otvorena večeras, u 19 časova, u galeriji Dom kulture “Gračanica”. Izložba je prethodno održana prošlog meseca u Malom likovnom salonu Doma kulture Novog Sada.

„Dom kulture „Gračanica“ je u dužem periodu, na različite načine pratio rad ovih vajara, identifikovao ih i imao, delimičan uvid u stvaranje – navode iz gračaničkog doma kulture.

Na izložbi će biti izloženi radovi: Igora Čepkenovića (Lipljan), Đorđa Jocića (Vučitrn), Ane Gašić (Osojane, Istok), Vladimira Antića (Kosovska Mitrovica), Slaviše Mihajlovića (Kosovska Kamenica), Branislava Ristića (Štrpce), Nenada Milosavljevića (Donja Gušterica, Lipljan), Milisava Šarca (Kosovo Polje) i Aleksandre Stanković (Prizren). Svaki autor biće predstavljen sa po dve skulpture.

“Ulazak u geto-atelje i izlazak na svetlo ovih radova, nije samo otkrivanje bezimenih stvaralaca, nego i otkriće jedne svedene poetike oblika koja nastoji da se konstituiše kao posebni izraz nastao između različitih oblika i fenomena zla. Ova izložba, prvi put identifikuje, predstavlja i okvirno vrednuje jednu novu i nepoznatu generaciju u okviru savremene likovne scene Kosova i Metohije. Ovaj skulptorski opus do sada nije opisivan, periodizovan i eventualno vrednovan i kritički obrađivan“ – pišu u predgovoru kataloga Maja Todić i Nebojša Jevtić, selektori izložbe.

Izložba će biti otvorena svakog radnog dana do 06. do 20. novembra, u periodu od 9 do 15 časova.

Zbog pandemije virusa COVID-19, otvaranje izložbe će proteći uz poštovanje pravila i uputstava koja su propisana, sa smanjenim brojem posetilaca.

Otvaranje izložbe možete pratiti uživo od 19 časova na Fejsbuk stranici Doma kulture „Gračanica“.

Izložbu organizuju Dom kulture „Gračanica“, Fondacija „Simonida“ i Kosovskometohijski odbor Matice srpske.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *