English

Shqip

“O čoveku bi prvenstveno trebalo da govore njegova dela i dostignuća, a o njegovom karakteru i osobinama, ljudi koji provode vreme sa njim.”

Ne, ovo nije citat iz knjige nekog od poznatih pisaca. Autor poetskih rečenica iznad je iz Kamenice – Veselj Saliji i deo je odgovora na pitanje “Kako bi opisao sebe?”. Verujemo da neće da se složi sa našim epitetom o njegovom odgovoru, ali u njegovom odgovoru, složićete se, nalazi se jedna od ključnih životnih poruka. Ne sudimo o drugima a ni po čemu drugom, osim po njegovim delima.

Slikarstvo

Oni koji Veselja ne poznaju, iznenadiće se kakav je mozaik njegovih interesovanja. Slikarstvo, sociologija, dizajn, nauka…

Portreti, Iza melanholije – nazivi su njegovih samostalnih izložbi slika. Jeste li videli Veseljove slike? Kritika kaže – jedinstven likovni rukopis.

“Ne postoji kalup po kome radim. Smatram sebe mladim stvaraocem koji još uvek traži sebe. I motive koje koristim u likovnom izražavanju u najvećoj meri zavise od moje trenutne preokupacije, ili one koja mi je nametnuta,” pojašnjava naš sagovornik.

U njegovim slikama ponekad i “‘veseli kolorit plače”:

“I u njemu se vidi bol, patnja, onaj odraz mikro kosmosa u kome sam i ja. Taj motiv izražavam u najvećoj meri kroz atmosferu koja je najčešće odraz unutrašnjeg stanja. Smatram da se umetnici ne vezuju striktno za sam motiv, on je tu samo u službi izraza, koji će ga kasnije posmatrač po svojoj volji, ili preokupaciji oblikovati u mislima.”

Nauka

A pošto Veselj veruje da umetnost nije sama po sebi dovoljna da bi umetnik bio zadovoljan, potrebna je inspiracija i iz drugih oblasti. Njegova interesovanja su usmerena i ka etnicitetu, društvenom raslojavanju, diktiranju kulturnih tokova, medijima…

Zato je, kaže, i uradio naučno istraživački rad na temu etnokulture Roma u Kamenici, uz mentorstvo diplomiranog sociologa, master etnologa i antropologa i doktoranta socoliologije, Slobodana Miljkovića. Bio je inspirisan nedostatkom teorijskog okvira o ovoj temi i potrebom da ostavi trag iza sebe u svojoj zajednici.

“Sa druge strane, prirodne nauke ne smeju da se zanemare da bi smo razumeli tokove i delovanje prirode. Jedino korelacijom između svih delova, i konstantnom potragom za znanjem možemo napredovati i dati duh svojim delima,” zaključuje.

Civilni aktivizam, kreativnost

Dolazimo do novih delova mozaika – bavljenje dizajnom i civilni aktivizam.

Veselj je već treću godinu zaredom polaznik Istraživačke stanice Petnica na seminaru dizajna. Uključen je u civilni aktivizam, a član je i kameničkog kulturnog skloništa Krik.

Na civilni aktivizam gleda pre svega kao na sredstvo uz pomoć kojeg može da deluje zarad čitave zajednice. Širok dijapazon interesovanja vidi kao bogatstvo.

Mozaik ne može bez…

Ali, deo ovog mozaika čini još nešto. Kamenica je mesto preklapanja i svojevrsnog suživota različitih kultura, jezika, zajednica… Bez namere da vršimo podelu po bilo kom od prethodnih “kriterijuma”, nameće se pitanje poverenja. Ovaj vispreni gimnazijalac Gimnazije u Kamenici – Veliko Ropotovo – sigurno ima odgovor na pitanje kako ga je gradio, na primer, sa svojim vršnjacima?

“Kako je Kamenica multietničko mesto, sa svim ljudima koji tu žive, sa kojima svakodnevno imam dodir i komunikaciju, godinama unazad, vaspitan sam da ljude gledam kao ljude, ne lepeći im etikete. Družim sa svim mojim vršnjacima, kao i ostalim sa kojim delim isti habitus. Videvši da razgovori sa takvim ljudima prijaju, da se njima i sami unapređujemo, spoznajemo sebe i svet oko nas, dovoljan je razlog da prihvatimo neku osobu i osetimo kao iskrenog prijatelja,” odgovara nam.

Pa dok razmišljamo o ovom odgovoru, poruci sa početka teksta, ali i o tome da otvorenost prema drugima grade i nauka, kreativnost, uključenost, angažovanje, Veselj kuje planove. Bliži se upis na fakultet, a u novu godinu ulazi spremajući još jednu samostalnu izložbu…

Iščekujemo je!

Tekst je izvorno objavljen na Kosovo Trust Building Platformi. Tekst je za ovu platformu pripremio tim Alternativne.

Preuzimanje teksta dozvoljeno je uz jasno navođenje izvora i linkovanje ka izvornom tekstu ili početnoj stranici platforme.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *