Fotografije: Sunčica Andrejević

Premijernim prikazivanjem spota sedamnaestogodišnjeg repera Egzona Jahirovića, te izložbom fotografija Kosovske Mitrovice nekada i sada – nevladine organizacije Lokalna inicijativa Link i Futja Ngjyrë obeležile su ove nedelje završetak projekta “ARTivism”.

Ovo je bio samo deo aktivnosti koje su sproveli. Prethodili su NOMAD Festival, umetnički maraton ARTathon, oslikavanje zidova Ibarskog mosta, objavljivanje OP-ed-ova, izrada i objavljivanje prvog Egzonovog spota.

Egzi

Sedamnaestogodišnji Egzon Jahirović živi u Romskoj mahali u južnom delu grada, ali Mitrovčanima iz severnog dela posebno je poznat. Simpatični mladić, koji više liči na dečaka, voli da repuje, a zahvaljujući podršci dve nevladine organizacije i KFOS-a urađen je prvi spot za pesmu “Tusil”, čiji je tekst na albanskom jeziku.

IMG_1408
Egzon i Milan Dobrić iz NVO Link

Reakcije su na društvenim mrežama bile različite, ipak, ono u vezi sa čim se svi slažu je da se radi o i istinskom underground repu. U video spotovima nema ulepšavanja, Egzon je u oba dela grada, uz svoje prijatelje, u Romskoj mahali, na glavnom mostu, mitrovičkog spomenika rudarima. Tekst druge pesme je na srpskom jeziku.

“Talenat sam za ovo i želim da imam najjače i najbolje pesme. Ova je jaka, sledeća će da bude još jača. Nije bitna tema, samo da imam najjaču i najbolju pesmu,” kaže ovaj reper. Ne čudi onda da je naziv nove pesme “Najbolji”.

Poslušajte je u nastavku.

Mitrovica u fotografiji

A u okviru gore pomenutog prvog umetničkog maratona, okupljeni su umetnici iz oba dela Mitrovice koji su radili na zajedničkim inicijativama. Jedna od njih je izložba o nekadašnjoj i sadašnjoj Mitrovici.

IMG_1401

“U osnovi, sam projekat je trebalo da bude mnogo širi, to jest, obuhvatao je više celina, a na sugestije našeg mentora, odlučili smo da taj projekat ipak suzimo, da bi on bio jednostavniji za realizovanje. Sama ideja projekta je bila da se predstavi Mitrovica nekad i sad. Na početku je ideja bila da to bude veći broj fotografija. Ali, nažalost, kada smo stupili u kontakt sa muzejima u južnom delu grada, kao i u severnom, naišli smo na problem što je nije bilo dovoljno velikog broja kvalitetnih reprodukcija stare Mitrovice. Samim tim bili smo suočeni sa tim da uzmemo fotografije koje imamo i da te kadrove pokušamo da reprodukujemo,” objasnio je jedan od autora izložbe i inače fotograf, Haris Ličina.

U okviru istog projekta objavljena je i monografija o Mitrovici “Stara i nova”. Pogledajte je OVDE.
IMG_1403

Među fotografijama sadašnje Mitrovice su i one koje je Ličina fotografisao.

IMG_1404

Na zavšrnom događaju održanom u PKC Akvarijus prikazan je i kratak film o projektu, a dve nevladine organizacije objaviće takođe kratak film o reperu Egzonu Tahiroviću.

IMG_1378
IMG_1355
IMG_1379

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *