“Peti element” – naziv je treće virtuelne izložbe slika koja će biti predstavljena sutra, od 19 časova, na našem portalu i stranicama Privatnog kulturnog centra “Akvarijus”. Autorka izložbe je Snežana Manasić iz Pančeva.  

Radovi su nastali u vreme karantina, a fokus je na prirodi i elementima poput vode, vazduha, zemlje i vatre. U pitanju su intimni zapisi prirodnih pojava, a autorka ispituje kako navedeni elementi utiču na metamorfozu same prirode i na njene promene oblika, boja, tekstura, svetla.

Iza Petog elementa krije se zapravo umetnikovo promišljanje, posmatranje i emotivni naboj. Snežana Manasić istražuje u svojim radovima na koji način same prirodne pojave i četiri elementa utiču na čoveka, na njegovo mentalno i duhovno buđenje i transformaciju zajedno sa prirodom – navodi direktorica Akvarijusa, Miljana Dunđerin, u svojoj recenziji izložbe.

O Snežani Manasić

Rođena je u Pančevu. Završila je srednju dizajnersku školu i Akademiju za konzervaciju i restauraciju u Beogradu, a magistrirala kulturu i medije u Novom Sadu. Imala je devet samostalnih izložbi u zemlji i u regionu i preko 60 kolektivnih izložbi u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Rumuniji. Učesnica je preko 40 likovnih kolonija, izlagala na Oktobarskim i Prolećnim salonima, na Bijenalu minijature. Autor je i mentor dečije, lutkarske kolonije. Pored slikarstva, bavi se i pedagoškim radom, scenografijom, kostimografijom, Land artom, i performasnom. Živi i radi u Pančevu.

Izložba “Peti element” organizuje se u okviru projekta “ArtCult” koji podržava UNMIK, a sprovodi Alternativna Internet stranica u partnerstvu sa PKC “Akvarijus”, onjaln platformom “Crno-beli svet” i portalom “Gračanica online”.

Prethodne dve virtuelne izložbe – “Dnevnik iz karantina” i “Slomljeni snovi” .

Ciklus izložbi ima za cilj da predstavi savremeno stvaralaštvo likovnih umetnika različitih nacionalnih zajednica, različitih generacija i različitih stilsko-poetskih opredeljenja koji žive i stvaraju na Kosovu i u regionu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *