Animus, biće u svetu, anima: Ko smo mi?

Fotografije: Sunčica Andrejević

Poezija kao intelektualno nadmetanje muškog i ženskog principa – poezija je Branke Kasalović. Ipak, ovo je samo deo objašnjenja o čemu je pisala u svojoj najnovijoj zbirci pesama “Who are you?”. Animus, Biće u svetu, Anima… Zbirka od tri dela tera na razmišljanje o egzistencijalnim pitanjima, i naravno odslikava autorku – snažna, buntovna, kritična, nonšalantna, istovremeno gnevna na, kako kaže, loše stvari u našem okruženju, kao i na “globalističke formule” – ono što je nametnutno. Ipak, tu je i njena inspiracija. “Who are you?” našla se u četvrtak pred mitrovičkom publikom, u PKC Akvarijusu.

IMG_3585

Jedan od retkih samosvojnih i autentičnih ženskih glasova sa KiM-a, piše drugačije od onoga što je pesništvo Srba sa KiM-a, hrabra, kazao je književni kritičar Aleksandar Dunđerin.

“Poezija Branke Kasalović od prve zbirke, a to se može reći i za ovu – je zapravo poezija kao intelektualno nadmetanje muškog i ženskog principa i u smislu polnog, i srca i razuma, a kao rezultat tog nadmetanja nastaje dvojedinstvo i eros u pravom smislu te reči. Njena poezija nije toliko erotska, ali eros jeste suština njene poezije, ona je pogodila tu nijansu,” objasnio je.

IMG_3637

Smatra da kada čitate poeziju Branke Kasalović onda zapravo shvatate da poezija nije ništa drugo nego eros. “U tom ključu jedino možete da čitate poeziju Branke Kasalović” – kazao je.

Susret sa Lilit, Koordinate bez smisla, Pred vratima njenog čekanja, Socijalno inteligentni, Grad ubica, Tajna, Emocionalna inteligencija… Neke su od pesama.

Susret sa Lilit je poseban utisak ostavila na novinarku Ivanu Vanovac koja je uz Dunđerina govorila o poeziji Branke Kasalović.

Po njenim rečima, knjiga mora da ostane da živi u vama i onda kada je zatvorite, a to se upravo dogodilo sa “Who are you?”. Suprotstavljeni likovi Lilit i Eve, večito suprotstavljeni motivi i pitanje koliko je smo potomkinje Lilit, a koliko nas su poslušne Eve, kazala je Vanovac.

IMG_3477

“Branka M. Kasalović u zbirci ima i pokoju psovku. Taj mali komadić ljudske planine očaja upotpuni sliku, kao nečitak potpis na dnu Gojine hiperrealističke slike. Brankine pesme govore da nema čiste ljubavi, čitost života, neisprljane smrti ili svetosti bez truni koje đavo ostavi u svemu tome” – piše Veselin Gatalo.

Kasalović o inspiraciji kaže da piše iz duše, svoje unutrašnjosti, a da je ova zbirka pesama “bez zadrške”. Za sebe kaže da nije snažna, ali jeste izdržljiva, a da je buntovništvo u njenoj prirodi.

Kasalović i sama priznaje da je u zbirci sebi dopustila psovke.

“Jer mi je to dopustio animus, muški deo u meni koji je možda jači, borbeniji i koji možda sada više dolazi do izražaja,” kazala je Kasalović, dodajući da je društvo nepravedno prema ženi:

“Ženi se lako pripiše etiketa bilo kakve vrste.”

IMG_3619

“Dugo sam imala tu branu kako sada da kažem ovo ili ono i probila sam je. I ako se neko pita zašto neko u pedesetoj godini i u braku može da piše ljubavnu poeziju, pa može, ja to mogu sve, jer ‘Who are you?’ je ustvari galerija likova,” dodaje Kasalović, navodeći da kada pročitate knjigu “upoznaćete” različite muškarce – “koji je nadobudan, a u stvari skroman”, koji luta tramvajima, koji piše o jednoj Lauri u Mostaru.

Dodaje da su to likovi u koje je ušla, jer joj je to bila “interesantna igra”. Priznaje i da joj je intersantniji deo knjige Animus zbog njene percepcije toga kako muškarac vidi i doživljava ženu.

“Nekad mislim da mi je to inspirativnije, pošto su mi inspirativnije muške cipele, muški parfemi i mnoge druge stvari…,” kazala je.

Buntovni deo autorke je došao do izražaja u centralnom delu knjige.

“Onaj deo mene koji je jako ljut na globalističke formule… Kada kažu – budi emotivno intiligentan, socijalno inteligentan. Šta to znači? Ne pokazati osećanja? Može li se bez osećanja stvarati umetnost? Jesu li nam potrebna osećanja ili nisu? Da stavimo maske? Da živimo bez mimike, bez prisnosti, prijatnosti? Da budemo socijalno inteligentni u smislu – smeškaj se, klimaj glavom, dobro je to, uradi ono što je dobro za tebe. To su sve stvari koje su nametnute, neki novi produkti. Meni je to jako iritantno, a sa druge strane veoma inspirativno, tako su to pesme koje se meni sviđaju,” objasnila je.

Svoju ljutnju iskazala je i na samom događaju, govoreći o tome zašto nijedna promocija njene knjige nije održana u Zubinom Potoku gde živi i radi.

“Zašto? Zato što Branka kaže ono što misli, zato što Branka neće da se povinuje, zato što Branka ako je u nekom ličnom sukobu sa direktorom koji stoji ispred državne institucije, on mora da prevaziđe to i da kaže – Branka zavređuje, jer je Who are you bila knjiga koja je bila nominovana za nagradu Meša Selimović. Ali zato tamo, u tom Domu kulture, pored nekih istaknutih ljudi, jer se tu favorizuje beogradski elitizam, a manje autori sa Kosova, nađu neki koji ne zavređuju ni da uđu u Dom kulture, niti da im se da neki veći prostor. Zato Branke nema tamo, ali ima ovde u Akvarijusu i ja ću do kraja života biti zahvalana Aleksandru i Miljani (Dunđerin), jer su oni stali iza mene,” kazala je.

IMG_33999

Najbolji deo autorke je u knjigama, kaže.

“Ovaj drugi deo mene je veoma gnevan na mnoge nepravde i loše stvari u našem okruženju, kojih smo svi svesni, ali moramo da ćutimo. Ja sam našla filter kako da to kažem. Ludim od lažnog moralisanja, lažne vere, jer kad vidim brojanice oko ruku, krstače oko vrata, meni nije dobro, muka mi je od toga, jer znam da se iza toga krije nešto što mnogo smrdi. Jer onaj ko istinski veruje u Boga, neće to na taj način pokazivati, neće mu simboli toliko značiti. Nažalost, upoznavala sam samo ljudi kojima su krst i brojanica samo služilo za profit, skrivanje nekih nečistih stvari, za licemerje, laž,” dodala je.

Knjiga “Who are you?” je objavljena 2019. godine, izdavač je Čigoja štampa, a sponzor knjige Opština Zubin Potok. Prethodno je objavila zbirku pesama “Glas iz peščanika” (2017) i knjigu priča “Sakupljači jesenjeg lišća” (2013) za koju je dobila Čučkovu nagradu u Han Pijesku.

Stihove Branke Kasalović iz najnovije zbirke, u PKC Akvarijusu govorili su studenti glume Fakulteta umetnosti, Milica Vraneš i Vuk Simović, muzički deo programa izvela je Milena Kasalović.

IMG_3529
IMG_3383
IMG_3512
IMG_3694
IMG_3508

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *