Kada pročitate ovakav naslov, zapitajte se šta je cilj ovakve ničim potvrđene tvrdnje.

„DOM LORDOVA PISAO KAMERONU Sprema se novi napad na Srbiju u režiji Londona“ – glasio je naslov portala Alo od 27. januara. U nastavku teksta, tvrdnja o napadu se nigde ne pominje. Odakle onda ovom portalu zaključak o pripremi „napada“ na Srbiju ne možemo da dokučimo. Zato ovaj primer navodi na zaključak da je namera bila oblikovanje negativnog stava ili percepcije o zvaničnom Londonu, te slika o postojanju „spoljnog neprijatelja“ i potencijalno zastraši javnost.

U prilog svojoj tvrdnji Alo prenosi detalje preporuka Doma lordova britanskoj vladi, odnosno ministarstvu spoljnih poslova.

Ni u jednom delu tih preporuka i saopštenja iz Doma lordova nema navoda i o napadu.

Šta piše Dom lordova?

Proverili smo saopštenje dostupno na zvaničnoj internet stranici Doma lordova.

U pozadinskim informacijama Dom lordova navodi da su „tenzije na Zapadnom Balkanu nedavno eskalirale“.

„Došlo je do nasilnih sukoba na severu Kosova i protesta u Srbiji. U Bosni i Hercegovini, Milorad Dodik, pojačao je upotrebu secesionističke retorike, dovodeći u opasnost teško stečeni međuetnički mir postignut Dejtonskim sporazumom“.

„Puna ruska invazija na Ukrajinu nastavlja da utiče na evropski bezbednosni kontekst i to ima značajne posledice po zemlje zapadnog Balkana. Posebno smo zabrinuti zbog obima i prirode ruskih kampanja dezinformisanja. Takođe smo čuli da su se pogoršali napori na suzbijanju korupcije, uspostavljanju vladavine prava, obezbeđivanju slobode štampe i zaštiti prava povratnika“.

„U ovoj dinamičnoj situaciji, verujemo da bi Vlada Ujedinjenog Kraljevstva trebalo da preispita svoj pristup Zapadnom Balkanu i dali smo niz preporuka kako bismo olakšali prosperitet, bezbednost i stabilnost u regionu“.

Potom slede preporuke, od kojih su ključne u nastavku:

  • Nastaviti sa vršenjem pritiska na rukovodstva Srbije i Kosova da sprovedu obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, na koje su obe strane usmeno pristale. Od vitalnog je značaja da Ujedinjeno Kraljevstvo, sa svojim saveznicima u EU i Kvinti (SAD, UK, Francuska, Nemačka i Italija), održavaju koordiniran i uravnotežen diplomatski pritisak kako bi podstakli obe strane da normalizuju odnose.
  • Ponovo proceniti mogućnost ponovnog pridruživanja operaciji Althea, mirovnoj misiji u Bosni i Hercegovini koju vodi EU. Odluka Velike Britanije da ne učestvuje, u vreme povećanih regionalnih i unutrašnjih tenzija, mogla bi se protumačiti kao smanjenje angažmana UK u regionu i može imati štetan uticaj na uticaj Ujedinjenog Kraljevstva.
  • Obezbediti finansijska sredstva za formiranje BBC-jevog albanskog servisa ekvivalentnog BBC-u na srpskom jeziku, što bi pomoglo u suzbijanju širenja dezinformacija u regionu.
  • Koristiti dugoročne instrumente finansiranja razvojnih programa u regionu. Ovo bi pomoglo da osigura predvidljivost za one koji isporučuju programe i da im pomogne da planiraju na duži rok.
  • Promovisati ekonomski rast i boriti se protiv korupcije. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva treba da produbi svoje ekonomske veze sa regionom kako bi promovisala dugoročni rast i dopunila napore EU da stabilizuje region i integriše ga u evroatlantske institucije. Trebalo bi da koordinira sankcije i antikorupcijske programe sa svojim međunarodnim partnerima kako bi srušio kleptokratiju.

Takođe, proverili smo i dodatni dokument koji je prosleđen u okviru pisma britanskom ministarstvu u kojem se elaboriraju preporuke.

Ni u ovom dokumentu nema bilo čega što bi aludiralo na „napad“, koji se sprema iz Londona, kako to vrdi Alo.

Štaviše, u tački 9 navodi se:

„Zadržavajući našu snažnu podršku suverenitetu Kosova i nezavisnosti, Ujedinjeno Kraljevstvo treba da nastavi da gura kosovske vlasti da ispune obaveze za uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, što bi kosovskim Srbima dalo određeni stepen autonomije“.

Dodaje se i da bi to „ublažilo strahove i uznemirenost kosovskih Srba“ kako bi se složili sa „svakim sporazumom“.

Ali se u tački 10 navodi da istovremeno „Vlada Velike Britanije treba da nastavi da se snažno suprotstavlja zapaljivoj retorici“ predsednika Vučića Srbije.

„Velika Britanija i njeni partneri treba da nastave da jasno stavljaju do znanja predsedniku Vučiću da njegova administracija odbija da prihvati Pristupanje Kosova međunarodnim i evropskim institucijama, kao što je Savet Evrope, direktno je u suprotnosti sa sporazumima postignutim u Briselu i Ohridu“ – dodaje se takođe.

Šta je i da li je uopšte Alo nešto od pomenutih preporuka ocenio kao napad nije poznato, jer to nije objasnio u svom tekstu.

Zaključak

Alo-ov naslov je zato senzacionalistički. Dok sugeriše na mogućnost „napada“ na Srbiju, iz samog teksta i analize jasno je da nema konkretnih informacija koje potvrđuju ovu tvrdnju.

Tvrdnja da se „napad“ sprema u „režiji Londona“ dodatno pojačava senzacionalistički ton, sugerišući na to da iza navodnog napada stoji britanska vlada ili neki element iz Londona. Ipak, ni ovo nije podržano konkretnim informacijama iz teksta.

Odgovorno novinarstvo podrazumeva tačno i precizno izveštavanje o događajima i temama, kako bi se izbegle netačne interpretacije i senzacionalizam.

Kada naslovi ne odražavaju stvarne informacije u tekstu, to može da dovede do konfuzije i pogrešnih zaključaka kod čitalaca.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *