„VATRA PRETI KUĆAMA U POVRATNIČKOM SELU, A VATROGASACA NEMA NA VIDIKU Dramatična situacija na severu KiM“ – glasio je naslov portala Alo od 3. Osim naslova, nije tačan ni deo teksta u nastavku, jer Alo tvrdi da je požar u okolini Osojana, u opštini Istok, odnosno „na severu KiM“. Ni opština Istok ni selo Osojane nisu na severu Kosova.

„Vatra koja već treći dan gori na nekoliko lokacija u okolini sela Osojane u opštini Istok na severu KiM, danas se približila i prvim kućama u ovom povratničkom mestu, preneo je Radio Goraždevac“ – piše Alo.

Iako se Alo poziva na tekst Radija Goraždevac, utvrdili smo da u njihovom tekstu nema odrednice „sever Kosova“.

Sa druge strane, u nastavku teksta Alo navodi komentar zamenika portparola Kosovske policije za region Peć Dritana Rugove, te da je pored Osojana, šumski požar aktivan i u blizini sela Koš i Šaljinovica, te je tako još nejasnije zašto je Alo prvobitno naveo u svom tekstu da se radi o severu Kosova.


Alo je dezinformisao javnost kroz naslov i delom svog teksta. Naslov je neusklađen sa realnošću. Naslov sugeriše da se požar dešava na severu Kosova. Međutim, selo Osojane se zapravo nalazi u opštini Istok, koja nije deo severnog dela Kosova, već potpuno suprotno.

Vdljivo je i neslaganje sa izvorom informacija – Alo se poziva na Radio Goraždevac, ali u tekstovima Goraždevca nema navoda o „severu Kosova“.

Ova vrsta dezinformisanje može da ima različite ciljeve, uključujući političko manipulisanje ili stvaranje panike među čitaocima. Sugerišući da se požar dešava na severu Kosova, može da se pojača određeni politički narativ ili stvori strah i nesigurnost među stanovništvom.

Kako bi se izbegle dezinformacije, važno je pažljivo proveriti izvore informacija, sagledati različite perspektive i potvrditi informacije pre nego što se donesu zaključci ili dalje šire. Takođe, analiziranje teksta iz više izvora može da pomogne u formiranju tačnije slike o određenoj situaciji.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *