Tribina povodom izrade onlajn srpsko-albanskog i albansko-srpskog rečnika biće održana u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, večeras od 20 časova.

Na tribini će učestvovati Aleksandar Dunđerin, dok će specijalni gost biti profesor na katedri za srpski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Кosovskoj Mitrovici, docent dr Sanja Miketić Subotić.

Posle tribine – oko 21 čas, biće prikazan novi američki film reditelja Farhada Safinija „Profesor i ludak“ (The Professor and the Madman), koji je posvećen izradi prvog Oksfordovog rečnika engleskog jezika. Film je snimljen prema svetskom bestseleru Sajmona Vinčestera, a glavne uloge tumače Mel Gibson i Šon Pen.

Projekat izrade onlajn srpsko-albanskog i albansko-srpskog rečnika sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u saradnji sa Кancelarijom poverenika za jezike i Centrom za socijalna istraživanja, finansiran od strane UNMIК-a.

Na realizaciji projekta angažovani su lingvisti iz Beograda i Prištine koji će do kraja juna sakupiti i obraditi 20.000 reči. Rečnik će biti dostupan kao onlajn i oflajn verzija. Ovo je prva faza projekta. Do juna 2021, planirano je da bude obrađeno oko 60.000 reči. Paralelno sa izradom rečnika, dopunjava se i proširuje VOC UP onlajn platforma za učenje zvaničnih jezika.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *