U privatnom kulturnom centru “Akvarijus” belgijski istoričar Piter Troh sutra, u 19.30, predstavlja knjigu “Slojevi vremena u urbanom pejzažu: Moderni socijalizam u Mitrovici” (Layers of Time in the Urban Landscape: Visions of Socialist Modernity in Mitrovica).

Knjiga je rezultat zajedničkog rada, istraživanja ovog istoričara i fotografa Tomasa Jansensa. Njih dvojica su izučavali slojevitost koja definiše grad Kosovsku Mitrovicu.

“Gradski identitet se sastoji iz raznih slojeva koji nose u sebi ideološke, političke i društvene odredbe jednog doba. Od posebne važnosti za Kosovsku Mitrovicu je socijalistički razvoj grada kao industrijskog centra ovog regiona. Knjiga prikazuje slikama i rečima kako ubrzani socijalistički razvoj grada daje značenje sadašnjoj percepciji grada, što je često ignorisano u prikazima etnički i politički podeljenog grada” – navode iz Akvarijusa.

Piter Troh je istoričar savremene istorije Jugoslavije. Studirao je slavistiku u Gentu (Belgija) gde je i završio svoj doktorat.

Posle doktorskih studija, radio je na Kosovu i Metohiji i u Beogradu, u civilnom sektoru.

Trenutno je naučni saradnik Lajbnic instituta za studije istočne i jugoistočne Evrope, istražuje urbani razvoj Kosovske Mitrovice za vreme socijalističke Jugoslavije. Istraživanje je finansirala Evropska Komisija.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *