Fotografija i citati umetnice Miljane Dunđerin pojavili su se na instalaciji “New Born” u Prištini i Internet portalu “Reclamation 99” , u okviru istoimenog projekta novinarke Loren Peace. Dunđerin je reagovala saopštenjem za javnost, obraćajući se i u ime Privatnog kulturnog centra Akvarijus koji vodi. Navela je da nije prethodno dala odobrenje za korišćenje njene fotografije i citata za Reclamation 99, te da je, kako je navela, grubo izmanipulisana, a javnost lažno informisana o njoj i ciljevima Akvarijusa. Zahteva da se njena fotografija i njeni citati uklone i sa instalacije i sa Internet portala. Saopštenje dostavljeno medijima prenosimo u celosti.

“Povodom objavljivanja moje fotografije i citiranja mojih reči u okviru izložbe Reclamation 99 u Prištini, čiji je autor američka novinarka Lauren Peace, prinuđena sam da se ovim saopštenjem obratim javnosti, u svoje lično ime i u ime Privatnog kulturnog centra Akvarijus koji vodim, a o kome su takođe na sajtu https://reclamation99.com iznete netačne informacije.

Novinarka Loren Peace posetila je Akvarijus pre oko mesec dana kako bi napravila kratki intervju koji joj je bio potreban, kako je obrazložila, za dokumentarni film koji snima o ženama sa Кosova i Metohije. Bez bilo kakvog odobrenja 7. juna 2019. godine moja fotografija i izjava osvanule su u centru Prištine, na instilaciji New Born, a povodom otvaranja izložbe Reclamation 99. Na taj način smo i ja i PКC Akvarijus grubo izmanipulisani, a javnost lažno informisana, kako o meni, mojoj umetnosti i mojim stavovima, tako i o ciljevima i delatnosti Akvarijusa koji već četiri godine uspešno radi u Кosovskoj Mitrovici, zalažući se, između ostalog, i protiv ovakvih primera političkog nasilja kojima sam upravo izložena.

Budući da nisam dala odobrenje za stavljanje moje fotografije i citata u okviru izložbe Reclamation 99 (o kojoj čak nisam blagovremeno ni obaveštena), a pogotovo ne u kontekstu New Born-a, koji ima jasne simboličke i političke konotacije, od organizatora i autorke zatraženo je da moja fotografija i izjava budu momentalno uklonjene, kako iz centra Prištine, tako i sa sajta Reclamation 99. Ukoliko se autorka i organizatori ogluše o ovaj zahtev u najkraćem mogućem roku, biću prenuđena da podignem tužbu protiv svih lica odgovornih za ovaj postupak, koji je školski primer kršenja ljudskih prava, ali i krivično delo, koje kao takvo vide sva svetska zakonodavstva.”

Autorka izložbe se do sada nije oglašavala. Detaljnije o samoj izložbi čitajte na Facebook stranici i Internet portalu.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *