4 načina na koja kultura može da pruži utehu

Umetnost može da bude vid izražavanja kada su u pitanju velike strasti i tragedije, ali dokazi ukazuju i na to da kultura može da bude ono što je umirujuće i izvor velike utehe.

Na primer, slikajući pejzaž (1651) Nicolas Poussin koristi sitne detalje i široku perspektivu kako bi posmatrač stekao utisak sigurnosti i prostora. Reflektujuće iskustvo svakodnevice. Ali nije samo sadržaj slika ono što može da donese zadovoljstvo. Čitajte u nastavku i otkrijte 4 načina na koje vam kultura može doneti stvarnu utehu….

  1. Isceliteljska snaga umetnosti

Harvardske studije pokazale su da kreativne aktivnosti poput slikanja mogu da imaju pozitivne efekte na zdravlje i blagostanje.

Utvrđeno je da crtanje i slikanje stimuliše uspomene kod pacijenata sa demencijom i da umirujuće deluje na tela i umove onih koji se bore sa anksioznošću, depresijom, pa čak i rakom.

Čini se da zato popularna slika „izmučenog umetnika“ nije cela istina.

  1. Muzika i um

Nije tajna da muzika može duboko da utiče na naše emotivno stanje. Ali da li ste znali da muzika može aktivno da se koriste kao tretman za stanja poput postraumatskog stresnog poremećaja?

Dokazano je da određena smirujuća muzika aktivira parasimpatički nervni sistem, koji smiruje „bori se ili beži“ efekat traume. Medicinski časopis „The Lancet“ takođe napominje da muzika može da bude moćan tretman u post-operativnom oporavku. Melodija je medicinsko čudo!

  1. Mir i solidarnost

„Umetnost treba da teši uznemirene i da uznemirava utešene“, rekao je meksički pesnik i akademik Cesar A. Cruz. Ovaj citat kasnije je ponovio britanski street art umetnik Banksy.

Kultura i umetnost – tvrde Cruz, Banksy i mnogi drugi – mogu da nose poruke nade onima koji su ranjivi, podsećajući ljude na zajedničko iskustvo i solidarnost, čak i u vreme poteškoća.

  1. Umetnost i dom

Neki istraživači i autori, poput dr. Imogena Racza, povlače paralele između kulture i doma. Kreativna aktivnost koja podrazumeva stvaranje umetnosti ili reagovanje na nju na neki je način povezana sa idejom izgradnje našeg životnog prostora.

U savremenom kontekstu, umetnost i kultura pomažu zajednicama i pojedincima da se osećaju sigurno i bezbedno u izražavanju sebe i svojih uverenja, gradeći tako snažniji osećaj zajedništva, doma i utehe.

Naravno, umirujuća muzika i smirujući pejzaži mogu imati utešni efekat, ali istraživanja pokazuju da su uteha i kultura još više povezani.

Tekst je preveden sa Google arts and culture

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *