Petodnevni festival na pet lokacija, a posle dvogodišnje pauze. Osamnaesto izdanje džez i bluz festival “North city” održaće se od 31. maja do 4. juna.

Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i jezero Gazivode, koncerti, nastupi i radionice – ukratko bi bilo ono što nas očekuje na predstojećem festivalu – kako su objasnili članovi organizacionog odbora festival Nenad Ilić i sada već proslavljeni zvečanski glumac Denis Murić.

“Počinjemo 31. maja u 17 časova, u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, edukativnom radionicom kako se sluša džez, gde će o džez muzici govoriti profesor Ivan Ilić, naš proslavljeni dirigent, aranžer, dugogodišnji dirigent Big Banda i jedan od najboljih trombonista Evrope”, kazao je na konferenciji za medije Nenad Ilić.

Profesor Ilić objasniće tokom radionice stilove u džezu, pravce, melodije, a sviraće i sekstet koji je sastavljen od studenata Fakutleta muzičkih umetnosti Katedre za džez u Beogradu.

Istog dana, u 21 čas, u klubu Soho, nastupa Day off iz Severne Makedonije, a od 23 sata sekstet sa edukativne radionice sviraće sa muzičarima na džem sešnu.

Sledećeg dana, 1. juna, od 13 časova, edukativni program se seli u Dom kulture “Stari Kolašin”.

Zatim, od 21 sat, u klubu Soho, nastupa duo Petar Rakić i Dragana Milić, sa džez standardima u polusatnim programom.

“Nakon njih, ponovo gosti iz Severne Makedonije – In the mood and band bluz sastav”, dodaje Ilić.

Narednog dana festival prelazi u mitrovičku halu sportova gde je ove godina glavna bina.

Od 21. sat, 2. juna, Big Banda RTS-a sa Klausom Raibleom iz Nemačke.

“Ovo je treći put kako Big Band dolazi u Kosovsku Mitrovicu, a Klaus Raible sarađuje sa njima već dugi niz godina. Na festivalu će svirati kako njegove kompozicije, tako i džez standarade”, kaže Ilić.

Nakon toga, u 23 sata, u klubu Soho održaće se džem sešn i nastupiće DJ Jazzing.

Trećeg juna, od 21 sat, u hali sportova na glavnoj bini solo nastup Nastasije Radovanović – mlade džez pijanistkinje iz Zvečana.

“Nađa ima samo 16 godina, međutim, već je formirana džez klaviristkinja, ima svoj prepoznatljiv stil. Već je nastupala kod nas, i dva puta na Nišvilu i sigurni smo da je pred njom ne samo karijera u Srbiji, već i bogata internacionalna karijera, što joj mi iskreno želimo da tako bude i sigurni smo da će tako i biti”, kazao je Ilić.

Podsetimo, Alternativna je pisala o nastupu Nastasje Radovanović na mitrovičkom festivalu, koja je, kako smo i tada izveštavali, bila iznenađenje večeri. Tada trinaestogodišnja Nastasija svojim talentom i ljubavlju prema klavirskim dirkama pomerila pragove očekivanja od budućih muzičara sa severa Kosova i šire. Nastasija je tada izvela obrade svetski poznate japanske pijanistkinje Hiromi Uehare – “The gambler”, “I’ve got rythm” i “Tom and Jerry show”. “Sviđa mi se to što nosi drugačiju poruku od ostalih žanrova i ima slobodu. Možeš da se igraš. I zaista je posebno svirati takvu muziku,” kazala je tada, odgovarajući na pitanje zašto voli džez.

Posle Radovanovićeve slede gosti iz Francuske – Tom Ibara grupa.

“Tom Ibara je mladi francuski gitarista koji je dosta poznat u Evropi i oni sviraju sve vrste džeza. Akcenat stavljaju na smooth džez. Poznat je i po tome što često gostuje na koncertima Markus Milera – jednog od najboljih džez basista na svetu”, kaže Ilić.

Iste večeri, od 23 sata, u klubu Soho je predstavljanje Filipa Bulatovića sadašnjeg direktora Big benda, odnosno “Mapo Keys piano DJ set Filip Bulatović“.

“Zadnjeg dana festivala u subotu, 4. juna, bićemo na jezeru Gazivode gde će od 14 časova Neša Galija imati svoj akustični koncert”, kazao je Ilić.

Denis Murić pozvao je posebno mlade da posete festival. Podseća da je odrastao uz ovaj festival, a za slušanje džeza priznaje da to “dođe s godinama”.

“Odrastao sam uz ovaj festival… to jeste nešto što održava kulturu u ovom gradu. Sećam se i kao klinac, i ta euforija da se održava festival u gradu, stvarno smo rasli uz to”, kazao je.

Ulaznice za festival još uvek nisu u prodaji, ali će biti svake festivalske večeri i to na mestu događaja. O ceni ulaznice organizatori će, kako su rekli, naknadno obavestiti javnost.

Organizator festivala je Udruženje muzičara „Unija M“ iz Kosovske Mitrovice.

Sponzori festivala su: MTS d.o.o., Opština Severna Mitrovica, Studentski kulturni centar Priština – Kosovska Mitrovica, Ministarstvo za zajednice i povratak, Opština Zubin Potok, Hidroelektrana Gazivode, NVO “Akcija zajedničke pomoći”, Kolašin prevoz, Sedef travel, Akademija strukovnih studija kosovsko-metohijska Zvečan, Dunav osiguranje, Udruženje muzičara džeza, zabavne i rok muzike Srbije, Opština Zvečan, advokatska kancelarija Pantić-Vlajić, PKC “Akvarijus”, KEP Banka, Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, JP Elektrokosmet, JP Direkcija za građevinsko zemljište i puteve Kosovska Mitrovica, JP Direkcija za stambeni i poslovni prostor, ćevabdžinica “Sejda”, pekara “Moment”, butik “Olga”, restoran “Hajdučki konak”, VivaProTeam, pab i restoran “Queen”, kafe “Be Bop” i klub “Soho”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *