Koncert operske primadone Jadranke Jovanović: Veče muzičkih i životnih lekcija

Primadona srpske opere Jadranka Jovanović održala je sinoć u Kosovskoj Mitrovici solistički koncert, u pratnji pijaniste Milivoja Veljića. Jednu od numera izvela je i sa mladom sopranistkinjom Nevenom Đoković, koja je pobrala simpatije publike.

Jovanović je tokom čitavog koncerta vodila razgovor sa publikom, a uz niz poruka. O životu je pevala upravo kroz operu.

Veče je otvorila Eduardom De Kapuom i numerom “I’ te vurria vasà”.

“Što znači – ja tako želim da te poljubim. I ja sam kroz ovu pesmu sve vas ovde večeras i poljubila i zagrlila i zahvalila se što ste došli. Veoma sam uzbuđena i veoma srećna što sam posle mnogo godina ovde, sa vama, večeras. Hvala vam” – rekla je Jovanović.

Kroz pesmu Đoakinija Rosinija pokazala je svoju virtuoznost.

“Španska pesma, na španskom jeziku, ali italijanski kompozitor, tri strofe, svaka različita i po vašem aplauzu ću da procenim da li sam dovoljno vežbala” – kazala je, izvodeći potom kolrature, za šta su, priznaje, potrebni sati vežbanja.

“Sitne note, kolorature, koje moraju da se vežbaju, za koje je potrebno mnogo sati vežbanja kod kuće, da bi one funkcionisale ovako, da bi bile precizne i sve se to proizvodi iz dijafragme, sa ove dve glasnice, ali je glavna podrška glasu dijafragma koja pravi sitne, male pomake. Mislim da je ovo vredelo da se čuje” – kazala je.

Usledile su i druge muzičke, ali i životne lekcije. Pre nego da otpeva pesmu Astora Piacole – “Oblivion” – zaborav – kazala je:

“Sa izuzetno dubokim, fantastičnim tekstom, koji govori o čoveku, biti, postojati kao prasak, kao kometa, pojaviti se, živeti, i raspršiti se, ostaviti ili ne ostaviti traga, svakako za najmilije da, ali govori o večnosti i o prolaznosti života”.

Potom je usledila pesma na francuskom sa, kako je rekla, eteričnom porukom:

“Da danas jesmo, a sutra možda … I da pružimo ruke drugima, da se radujemo malim stvarima, da pomognemo komšijama, da ne mrzimo komšije, da budemo pažljivi prema svojim roditeljima, jer i oni su prolazni. Mnogo poruka o prolaznosti života i kratkoći života”.

Simpatije publike pobrala je i Nevena Đoković, koja je otpevala i solo numeru. Đokovićeva dolazi iz Operskog studija pri Narodnom pozorištu u Beogradu, koji već tri godine vodi Jadranka Jovanović.

Upravo kroz ovaj studio mladi pevači zakoračiće na veliku scenu Narodnog pozorišta.

“Susret sa različitim generacijama, talentima, ličnostima, karakterima i upravo jedna od njih, koja je meni skrenula pažnju na sebe, ali ne samo svojim talentom, jer to mi nije dovoljno. Verujte da nije, u životu nije. Talenat je fantastična stvar, veliki dar, dar koji mora da se pazi, koji obavezuje onoga ko ga poseduje, ali meni je bilo važno da predstavim na mom koncertu osobu koja je ne samo talentovana, već disciplinovana, požrtvovana, vredna, odgovorna, karakterna, skromna. Sa jedne strane imamo dar, s druge strane, ako nemamo skromnost u tom daru… Ali to dar nekako sam reguliše” – kazala je Jovanović.

Potom su izvele jednu od “najtananijih” i “najsuptilnijih” srpskih numera – “Pod sjajem zvezda” Predraga Ivanovića:

“Mi zvezde sada ne možemo da vidimo, ali mi ćemo da vam dočaramo zvezde”.

Zvezde su svojim glasovima zaista i dočarale, a koncert je bio svojevrsna muzička, ali i životna lekcija.

Fotografije: Sunčica Andrejević

IMG_4468
1L4A8999
1L4A888
1L4A8666
1L4A83545
1L4A8161
1L4A8120
1L4A83566
1L4A8266
1L4A8888

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *