U gradu koji je baštinio džez muziku kada to nisu činile ni prestonice, u gradu koji je iznedrio kvalitetne muzičare o kojima se i dalje priča, a koji i danas podučavaju mlade muzičare, od 14. do 18. maja održava se sedamnaesti po redu NORTHCITY Jazz And Blues Festival Kosovska Mitrovica. I ovog puta na Severu Kosova naći će se renomirana muzička imena iz sveta i regiona.

Deo uvertire bio je u petak kada je u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus” nastupio gitarista Slobodan Milivojević.

Ali festival pred nama biće sinergija izvođača i umetnika različitih smerova.

“Kao i svake godine, trudimo se da imamo kulturne događaje u okviru festivala. Ove godine je to, kao i prošle – Kolektivna slika” – najavio je jedan od organizatora festivala, urednik i selektor kolonije, Vasilj Adžić.

Jedanaest umetnika slikaće u Privatnom kulturnom centru “Akvarijus”. Učestvuju – Joškin Šiljan (Leskovac), Aleksandar Alimpić (Pančevo), Rajko V. Dragićević (Niš), Mirsad Đurđević (Budva), Marjan Đarmati (Žitište), Aleksandra Grozdanović (Leskovac), Marko Ilić (Zvečan), Nikola Ilić (Gračanica), Srđan Košanin (Kosovska Mitrovica), Miljana Dunđerin (Kosovska Mitrovica), Vasilj Adžić (Kosovska Mitrovica).

Izložba radova biće otvorena u sredu, 15. maja, u 17 časova.

“Petnaestog maja izlazimo u grad, ispred Evropske kuće, slikamo sa građanima i družimo se,” dodaje Adžić.

Uvertira za festival biće i večerašnji nastup Šik dua, odnosno Miodraga Miška Radovića i Miljana Jovanovića, u Akvarijusu, od 20 časova.

Foto: Galerija Akvarijus

“Četrnaestog maja – Rok škola Jug – u 20 časova nastupa Blues Attack iz Istanbula. Inače predvodi ga naš sugrađanin Sezan Ćurogli koji dolazi u svoj rodni grad da svira i da se druži sa nama,” kaže Adžić.

Petnaestog maja u mitrovičkom kafeu “Inkognito” u podne nastupa “Beogradski Soul Sextet”.

“Sekstet predvodi profesor trube Nikola Mijailović, a gost je profesor flaute sa naše akademije Braca Đurić,” objašnjava.

Muzički dan nastaviće se u muzičku noć, nastupom benda “Blues Atack” u mitrovičkom Sohou, a potom benda “James Brown tribute” iz Beograda.

Šesnaestog maja, u 21 čas, u Sohou nastupa “MING” čija je članica Mitrovčanka Milica Dobrić, koja je upravo zbog muzike na studijama u Beogradu.

Dan kasnije počinje glavni program u Domu kulture Zvečan koji otvara “Igor Vince & His Drum, Brass And Keys”, u 21 čas.

Nakon toga nastupa bluz i sol pevačica iz Londona, Jo Harman. Sve se nastavlja sešnom u Krim klubu.

A 18. maja, u DK-u Zvečan, u 21 čas, Igor Willcox Kvartet iz Sao Paola, za kojim sledi nastup Jonathon Long-a iz Amerike i sešn u Krimu.

Za kraj – Lejk stejdž na jezeru Gazivode gde u 18 časova nastupa “Leb i sol”.

Detaljnije o bendovima čitajte na zvaničnoj Internet stranici festivala.

Organizatori su AZP i Unija M. Tehnički suorganizator je Studentski centar Priština.

Jazz and Blues Festival Kosovska Mitrovica 2019

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *