Pavarësisht nga kombësia, mosha, gjinia, pandemia ka ndryshuar jetën e përditshme të të gjithëve, duke vendosur një barrë shtesë mbi supet tona. Ka shumë që megjithatë vazhduan të bëjnë punën e tyre, edhe gjatë masave të karantinës. Ishin ata që nuk mund të zgjidhnin të ishin në shtëpitë e tyre, ata që mbështetën veten dhe të tjerët me luftime të vogla. Arlinda Murtezi, Adonjeta Zymberi, Orhidea Reka Shehu dhe Dragana Milosavljevic janë vetëm disa nga gratë historia e të cilave ka arritur në publik. Si pjesëmarrëse në konkursin e Shtëpisë se Evropes “COVID-19: Gratë dhe historitë e tyre”, ato fituan tre vendet e para. Fitueset u njoftuan në fillim të Nëntorit, dhe atyre së fundmi u dhanë çmime. Katër historitë, të cilat mund të lexoni në faqen e Facebook të Shtëpisë se Evropes, ende nuk e kanë humbur rëndësinë e tyre, sepse pandemia nuk po zhduket. Lexoni më poshtë historitë e tyre.

Dhënia е pakursyeshme është arti i të jetuarit: Kujdesi për fqinjët

Arlinda Murtezi nga Fushë Kosova kujdeset vetë për pesë fëmijët e saj, duke qepur rroba. Në fillim të pandemisë, ajo nuk mund të shiste artizanatin e saj. Por ajo nuk ndaloi rrobaqepësinë.

“E kuptova se do të ishte mirë të ndihmoja komunitetin tim duke qepur maska ​​të ripërdorshme. Dikush sugjeroi t’i shisja. Por pse duhet të bëhem milioner kur fqinjët sëmuren?” – pyeti Arlinda veten në historinë e saj, e cila fitoi vendin e parë në konkurs.

Ajo kontribuoi në luftën kundër pandemisë, në shëndetin e fqinjëve të saj: “Unë jam gjithashtu e kënaqur që pata mundësinë t’u mësoja grave të tjera të qepnin maska”.

Maska ime e karantinës: E ardhmja ende lulëzon

Në një kohë kur bota u ndal dhe të gjithë ndryshuan mënyrën e tyre të jetës, njerëzimi ishte mbyllur në shtëpitë e tyre për disa muaj – na kujton Adonjeta Zymberi.

“Ndërsa njerëzimi u përball dhe vazhdon të përballet me një pandemi, natyra triumfoi në mes të të gjithave dhe frymoi ndryshe gjatë kësaj periudhe. Dhe kjo lidhje midis heshtjes së rrugëve dhe lulëzimit të natyrës më frymëzoi të krijoj këtë maskë të mbushur me natyrë, e cila gjithashtu ka një mesazh të fortë. – që edhe në kohë të vështira e ardhmja lulëzon “, shkruan ajo në historinë e saj.

Fotoja e maskës me lule të sapo çelura të mbledhura në Butovc është maska ​​karantinë e Adonjetes, e krijuar, pranon ajo, në një moment të vështirë, por me një mesazh pozitiv dhe si kujtim për djalin e saj Ylldrit: “Ne marrim frymë me natyrën, duke u kujdesur për veten dhe njëri-tjetrin!”.

Ata që kujdesen për të tjerët: Dragana dhe Orhidea – gra në frontin e parë

Infermierët kanë qenë në vijat e frontit që nga fillimi i pandemisë. Ata janë ata që, pavarësisht nga fuqia e valës pandemike, mbeten në punët e tyre.

Dragana dhe Orhidea fituan vendin e tretë në konkurs. Nuk është rastësi që ato janë të tretat, ato janë të dy infermiere, nëna të tre fëmijëve.

“Si infermiere, unë pashë fytyrat e frikësuara të pacientëve të cilët në fillim nuk dinin si të merreshin me këtë situatë të paplanifikuar. Unë poashtu pashë tek ata një dëshirë për të luftuar, dhe sidomos ajo luftë u shpreh tek kolegët e mi, mjekët dhe infermierët. Ne me të vërtetë kemi dhënë më të mirën për t’i dhënë njerëzve siguri dhe shpresë se kjo do të kalojë shpejt, por përsëri duke i thirrur ata në përgjegjësinë e respektimit të masave epidemiologjike “, shkruan Dragana.

“Situata u përkeqësua më vonë, kur burri im dhe unë ishim Covid pozitiv. Mbaj mend një natë kur u zgjova me dhimbje dhe gulçim dhe doja të shkoja në dhomen e femijeve për t’i përqafuar për herë të fundit sepse ndjeva sikur po mbijetoja momentet e fundit të jetës sime. Këmbët nuk më lejuan të lëvizja. Por ne fituam luftën, fituam COVID-19. Emocionalisht, unë ende nuk jam shëruar”, shkruan Orhidea.

Puna e vështirë nuk ishte gjithçka që po bënin këto dy gra. Orhideja dhe kolegia i saj organizuan një aksion të dhurimit vullnetar të gjakut dhe Dragana nuk pushoi së punuari në furrën e saj të vogël.

Te njohim sfidat nëper te cilat kalojnë gratë

Këto katër gra janë vetëm disa nga ato që kanë ndarë historitë e tyre me publikun. 80 prej tyre morrën pjesë në konkursin e Shtëpisë se Evropës dhe po përgatitet një botim i veçantë me histori, i cili do të përfshijë histori të figurave publike dhe përfaqësuesve të sektorit civil, shpjegon Shtëpia e Evropës.

“Qëllimi kryesor ishte identifikimi i sfidave që gratë kalojnë gjatë karantinës,” thonë ata, duke kujtuar se konkursi ishte i hapur për të gjitha gratë dhe vajzat në Kosovë.

Janë gratë ato që janë më të prekshme dhe më të prekura në familje dhe në jetën shoqërore dhe ekonomike – tha ambasadori i Bashkimit Evropian në Kosovë, Tomáš Szunyog, i cili prezantoi fituesit në një ceremoni në Shtëpinë e Evropes në Prishtinë gjatë fushatës 16 Ditët e Aktivizmit kundër dhunës ndaj grave.

Ai gjithashtu tha se për ta ishte e qartë se ata kishin nevojë të bënin diçka konkrete për gratë, dhe kjo është arsyeja pse ata vendosën jo vetëm të mbështesnin financiarisht aktivitete të ndryshme, por gjithashtu të organizonin një konkurs dhe të tregonin një demonstrim publik të mbështetjes së tyre për gratë.

Fushata 16 Ditët e Aktivizmit është pas nesh, por ne duhet të kujtojmë çdo ditë se sa e rëndësishme dhe e nevojshme është mbështetja e të gjithëve.

Le të kthehemi në fillim të tekstit – ndjeshmëria është arti i të jetuarit.

Përdorimi i tekstit lejohet me një tregues të qartë të burimit dhe lidhjen me burimin e tekstit ose faqen kryesore të platformës.

Burimi i fotografisë: Zyra e Bashkimit Evropian

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *