Fotoreporterka Alternativne pobednica konkursa za najbolju amatersku umetničku fotografiju

Fotoreporterka Alternativne Internet stranice Sunčica Andrejević pobednica je konkursa za najbolju amatersku umetničku fotografiju Kulturnog centra “Dragica Žarković”. Drugo i treće mesto osvojili su Mitrovčani – Nebojša Ilić i Milan Kabašić. Nagrade su novčane, u iznosu od 15.000, 10.000 i 5.000 dinara.

Na četvrtom po redu konkursu prijavilo se 23 autora, koji su se nadmetali u kategorijama portreta, pejzaža, prirode i slobodne teme. Sinoćna izložba u Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, kao i konkurs, realizovani su u saradnji sa ovim fakultetom. Tako su žiri činili direktor KC-a Miodrag Radomirović, docent Jovan Marjanov i dekanica Fakulteta umetnosti i redovni profesor Ester Milentijević.

“Bili smo iznenađeni velikim brojem autora koji su poslali fotografije. Čak i u ovim okolnostima, uspeli smo sve da realizujemo, veoma smo zadovoljni i radovima i brojem kandidata,” kazala je Milentijević.

IMG_3801

Pobednička fotografija nastala je jednog februarskog jutra ove godine. Tokom februara u Kosovskoj Mitrovici magle su bile česte.

IMG_3821

“Kada sam se probudila, videla sam sav taj prizor koji je priroda napravila i rekla sam sebi: ‘Ovo moram da fotografišem'”, objasnila je Andrejević. Fotoaparat je spakovala, uputila se na zvečansku tvrđavu odakle je i fotografisala krst koji je na brdo ispod tvrđave postavljen jula 2018. godine.

Andrejevićeva se profesionalno bavi fotografijom godinu dana. Nagrada je pre svega značajna, jer predstavlja vid priznanja za njen rad.

Ipak, njene fotografije su privlačile pažnju javnosti i pre nagrade. Njene fotografije i galerije su upravo na Alternativnoj beležile veliku posećenost i u vreme kada nije posedovala profesionalnu opremu.

Veruje da za dobru fotografiju nije presudan kvalitet fotoaparata, već “imati oko za fotografiju”.

“Bitna je osoba iza fotoaparata i trenutak koji mora da se ‘uhvati'”, kaže.

49553708993_23829aaaa7_o
Foto: Sunčica Andrejević (pobednička fotografija)

Nebojša Ilić ljubav prema fotografiji gaji od osnovne škole. Pamti dane kada su fotografije razvijali i u kućnim uslovima. Pre pet godina kupuje profesionalni aparat i beleži trenutke oko sebe. Višegrad je jedno od mesta koje je posetio. Tu beleži fotografiju Na Drini ćuprija.

IMG_38266

Ipak, lepote koje mogu da se ovekoveče kroz objektiv su svuda oko nas:

“Krenete jednim pravcem, 100 metara levo ili desno i videćete puno lepih predela…”

IMG_3878
Drugoplasirana fotografija Nebojše Ilića
IMG_3875
Trećeplasirana fotografija Milana Kabašića

Konkurs je organizovan u okviru 26. Sabora kulturnog stvaralaštva Srbije, čiji je glavni pokrovitelj Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica.

U nastavku pogledajte fotografije sa izložbe koje je i ovog puta zabeležila Sunčica Andrejević.

IMG_3809
IMG_3872
IMG_3844
IMG_3830
IMG_3832
IMG_3853
IMG_3834
IMG_3855
IMG_3856
IMG_3880
IMG_3836

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *