“Bolje od ovoga, verujte mi, u ovom trenutku, Srbija nije mogla. Ne zaboravite da nam je zemlja izmoždena, da nam je zemlja iscrpljena, da nam je zemlja ekonomski razorena, da nam deca odlaze u inostranstvo iz svakog dela Srbije, ne samo sa KiM, da svake godine gubimo po jedan grad, po jedan Vršac. Gubimo jedan sever KiM svake godine, svake godine izgubimo sever KiM. Ovo je prilika da jednostavno postanemo samo isti kao i svi drugi, da imamo jednaku šansu i da budemo normalna i pristojna zemlja” – glasila je poruka sadašnjeg srpskog predsednika, a tadašnjeg premijera Srbije, Aleksandra Vučića, pre gotovo tačno 11 godina i to sa severa Kosova, iz Kosovske Mitrovice.

Obreo se među severce, maja 2013., posle potpisivanja Prvog briselskog sporazuma, jer je sledilo sprovođenje. Otpor je bio jak. Kritike snažne. U Kosovsku Mitrovicu, na ulici, dočekan je uz povike i uvrede.

U gotovo jednočasovnom govoru i razgovoru pred kamerama i političkim predstavnicima, u sali mitrovičkog Fakulteta tehničkih nauka, dotakao se niza tema.

Vučićeve ključne poruke su bile – da je Srbija pod “pritiskom realnosti”, ali i da postoje ograničenja, izneo je kritike prethodnih politika, zagovarajući promene, pravilno tumačenje i sprovođenje sporazuma, ali ističući i koja je odgovornost na građanima na Kosovu ukoliko odbiju sprovođenje, te koje su posledice takve odluke, sve to uz “apel” na jedinstvo i razmatranje šireg konteksta, te da će poštovati odluke Ustavnog suda u vezi sa ovim sporazumom.

Ipak, jedanaest godina nakon ovih poruka, realnost na terenu je ono što su mnogi slutili i čega su se tadašnji politički predstavnici sa Kosova pribojavali – potpuna integracija kosovskih Srba u kosovski sistem. Sada, međutim, i konstantne krize i upadljiv odlazaka građana.

Upravo je Briselski sporazum od pre jedanaest godina obeležio “odlazak” Srbije sa Kosova i to u svakom institucionalnom smislu, a čak ni napuštanje kosovskih institucija od strane kosovskih Srba, nije usporilo integraciju, odnosno širenje kosovskog suvereniteta na sever Kosova, kako glase poruke iz Prištine.

U nastavku prenosimo Vučićeve ključne poruke iz obraćanja od pre 11 godina.

Naš narod na KiM ne može sebi da dozvoli nijedan jedini poraz, naš narod na KiM ima jednu vladu i jednu državu…Plašim se da u Beogradu nemate nikog bližeg niti nekog ko vas više voli i poštuje i vodi računa o vama”.

O EPS-u, KEK-u i telekomunikacijama

Kosovski Srbi bili su tada zabrinuti šta će se dogoditi sa EPS-om, KEK-om i telekomunikacijama. Pitanje telekomunikacija je rešeno na način da je Kosovo dobilo poseban pozivni broj, dok je MTS na Kosovu počeo da funkcioniše kao MTS doo registrovan u kosovskom sistemu, odnosno kao ćerka firme pomenutog MTS-a. Od početka 2024. godine građani na severu Kosova su po prvi put posle konflikta na Kosovu počeli da plaćaju struju Elektroseveru koji je takođe registrovan po kosovskom sistemu u skladu sa dogovorima koji su usledili posle Prvog briselskog sporazuma.

Vučićeva poruka kosovskim Srbima od pre 11 godina: “Tačno je, kao što je neko rekao – da neki pokušavaju kroz implementacione planove da u sporazum unesu ono što u sporazumu uopšte ne piše. I zato ćemo detaljno o tome da govorimo, jer je ovo jedan partikularni sporazum koji ne reguliše sve odnose na KiM, koji ne reguliše ni blizu svih odnosa na KiM. Da odgovorim onima koji su pitali za EPS i KEK, onima koji su pitali za telekomunikacije – gotovo da nismo ni počeli razgovore o tome. Dakle, ne znam šta bih vam po tom pitanju rekao, jer nema nijednog slova, ni na jednom papiru, Briselski sporazum to uopšte ne tretira. Dakle, nema nijednog slova u Briselskom sporazumu o tome. Dakle, nemojte da mi sami dodajemo i da sami sebe mučimo i da sami izmišljamo da imamo obaveze veće od onih koje negde pišu. To ne piše nigde, ljudi”.

“Merila uspešnosti” da deca na Kosovu spavaju kao deca u Srbiji, ako smo promašili, snosićemo posledice

“Moja se merila uspešnosti znaju. Ako naša politika ne obezbedi da i vaša deca spavaju onako kako spavaju sva deca u Aleksincu, Šapcu, Beogradu i Novom Sadu, mi smo onda promašili. I ako smo promašili, snosićemo svaku vrstu odgovornosti. Ali ono što mislim da je veoma važno da znate da se ovakva naša orijentacija rodila iz pitanja možemo li starom politikom? Možemo li zamrzavanjem pitanja odnosa Srba i Albanaca. Možemo li bez pomoći saveznika i partnera u Evropi i svetu da vama obezbedimo, garantujemo sigurnost, opstanak, mir i budućnost i može li Srbija u celini da ide napred?” – poručio je tada Vučić, takođe.

Nijedna odluka pod pritiskom odlučivanja za Evropu

Pregovori u vezi sa normalizacijom odnosa Beograda i Prištine, koji podrazumeva i integraciju severa u kosovski sistem bili su početak onoga što je kasnije postalo zahtev za pravno-obavezujućim sporazumom na putu za članstvo Srbije u EU.

Vučićeva poruka od pre 11 godina: “Nijednu odluku srpski državni vrh nije doneo pod pritiskom odlučivanja za Evropu ili mimo nje, ovo je izbor za bolju Srbiju ili protiv nje, pri tome ja nisam spreman da ljude iskrene i poštene domaćine okrivim zbog toga što su protiv takvog sporazuma. Napamet mi ne pada. Samo mi se čini i molim ih da razmisle – jer nekoliko puta sam na takav način razmišljao, pa to znam – molim ih samo da razmisle ne isključivo iz ličnog ugla, neka razmisle i o onima koji dolaze posle njih i neka razmisle o celoj zemlji”.

Kosovskim Srbima tada je poručio i: “Ako Srbija danas odbije da uđe u budućnost, Srbija mora da bude svesna da joj niko tu budućnost neće ni doneti, ni pokloniti”.

“Želim da vam kažem još nešto, svi lekovi za bolesti nacije su gorki i skupi, inače ne deluju”.

Nenadležan” Ustavni sud, ostali sporazumi neustavni ali se sprovodili

Ustavni sud Srbije odbio je da oceni ustavnost Briselskog sporazuma. Sa druge strane, deo naknadnih dogovora proizašlih iz ovog sporazuma jesu ocenjeni kao neustavni. To, međutim, nije sprečilo njihovo sprovođenje.

Vučićeva poruka od pre 11 godina: “Mi ćemo poštovati i to ponavljam, mi ćemo poštovati odluku Ustavnog suda, svaku odluku Ustavnog suda država Srbija poštovaće i iz države Srbije niko nije niti će vršiti pritisak na sudije Ustavnog suda da donesu bilo kakvu odluku. To bi me onda podsećalo na neke druge vlade i na nešto protiv čega smo se svi borili”.

“Od nas, naše sloge, naše pameti će zavisiti šta će biti na nivou Zajednice”

Deo svog govora Vučić je posvetio pitanju Zajednice srpskih opština, opisujući da će imati vid izvršnih ovlašćenja. ZSO je kamen spoticanja u dijalogu dve strane, kao i pitanje ovlašćenja, do te mere da ZSO do danas, ni 11 godina kasnije nije formirana. Ipak, tada je predstavljana kao garant autonomije kosovskih Srba i mogućnosti zaštite njihovih prava.

Vučićeva poruka od pre 11 godina: “I želim da vam ukažem na činjenicu da u tački 3 imate nešto što nije navedeno, ali možete da izvučete brojne nadležnosti, u tački 4 se govori o punom nadzoru, taj puni nadzor je dat ZSO na ono što su već nadležnosti lokalnih samouprava. Tačno je, ne možete sve pred kamerama da se kaže, ali od nas, naše sloge, naše pameti će zavisiti šta će biti na nivou Zajednice, a šta je na nivou pojedinih opština. Ali ako mi pravimo ZSO, a dobili smo nešto što su oni govorili da nema izvršnih ovlašćenja, a videli ste po policiji da imate i direktna izvršna ovlašćenja, to znači da će od političke snage tog tela zavisiti kolika će ovlašćenja imati”.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *